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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
12/08/2002 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
SOUZA, C. F. de; MARQUES, L. M. Q.; SCARPELLI, E.; ABREU, O. C.; ABRAMIDES, P. |
Afiliação: |
Celso F. de Souza, Instituto de Pesquisas e Experimentação Agropecuárias do Centro-Sul - IPEACS/Seção de Apicultura e Sericicultura; Lúcia M. Queiroz Marques, Instituto de Pesquisas e Experimentação Agropecuárias do Centro-Sul - IPEACS; Ermelindo Scarpelli, Secretaria da Agricultura do Estado de São Paulo/Serviço de Sericicultura; Oldemar C. Abreu, Secretaria da Agricultura do Estado de São Paulo/Serviço de Sericicultura; Pedro Abramides, Secretaria da Agricultura do Estado de São Paulo/Serviço de Sericicultura. |
Título: |
Estudo da área necessária para a criação do bicho-da-seda (Bombyx mori L.). |
Ano de publicação: |
1969 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 4, p. 139-142, 1969. |
Série: |
(Agronomia, 2). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Studies on the area needed to rear silkworms (Bombyx mori L.).
A partir do v. 3(1968) é constituída de duas partes: Série Agronomia e Série Veterinária, publicadas também separadamente. |
Conteúdo: |
Este experimento foi realizado com a finalidade de fixar, entre 2 e 3 m', a área mais adequada para se criar o bicho-da-seda (Bombyx mori L.), partindo de um grama de ovos. Os ensaios foram conduzidos concomitantemente em salas apropriadas na sede do Instituto de Pesquisas e Experimentação Agropecuárias do Centro-Sul (IPEACS) e do Serviço de Sericicultura da Secretaria de Agricultura do Estado de São Paulo, em Campinas, na primavera e no verão, com delineamento inteiramente casualizado. Os resultados obtidos são apresentados com análise conjunta de variância dos fatores que mais interessam aos fiandeiros e sericicultores em geral. Na área de 2,50 m/g, notou-se que as médias dos pesos dos casulos foram favoráveis, o que eleva o fator riqueza em seda. Observou-se na mesma área uma favorabilidade pela menor percentagem de casulos duplos (fator depreciativo). Em nenhum dos ensaios realizados, os tratamentos influíram significativamente sobre a percentagem de larvas eliminadas. Nas análises conjuntas, tanto para peso de casulo como para percentagem de casulos duplos, não foram constatadas diferenças significativas entre os tratamentos. Não houve interação Ensaios x Tratamentos, havendo uma diferença altamente significativa entre os ensaios. |
Palavras-Chave: |
Fiandeiro. |
Thesagro: |
Bicho da Seda; Casulo; Sericicultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192266/1/Estudoj-da-area-necessaria-para-a-criacao.pdf
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Marc: |
LEADER 02148naa a2200241 a 4500 001 1108053 005 2019-02-25 008 1969 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUZA, C. F. de 245 $aEstudo da área necessária para a criação do bicho-da-seda (Bombyx mori L.). 260 $c1969 490 $a(Agronomia, 2). 500 $aTítulo em inglês: Studies on the area needed to rear silkworms (Bombyx mori L.). A partir do v. 3(1968) é constituída de duas partes: Série Agronomia e Série Veterinária, publicadas também separadamente. 520 $aEste experimento foi realizado com a finalidade de fixar, entre 2 e 3 m', a área mais adequada para se criar o bicho-da-seda (Bombyx mori L.), partindo de um grama de ovos. Os ensaios foram conduzidos concomitantemente em salas apropriadas na sede do Instituto de Pesquisas e Experimentação Agropecuárias do Centro-Sul (IPEACS) e do Serviço de Sericicultura da Secretaria de Agricultura do Estado de São Paulo, em Campinas, na primavera e no verão, com delineamento inteiramente casualizado. Os resultados obtidos são apresentados com análise conjunta de variância dos fatores que mais interessam aos fiandeiros e sericicultores em geral. Na área de 2,50 m/g, notou-se que as médias dos pesos dos casulos foram favoráveis, o que eleva o fator riqueza em seda. Observou-se na mesma área uma favorabilidade pela menor percentagem de casulos duplos (fator depreciativo). Em nenhum dos ensaios realizados, os tratamentos influíram significativamente sobre a percentagem de larvas eliminadas. Nas análises conjuntas, tanto para peso de casulo como para percentagem de casulos duplos, não foram constatadas diferenças significativas entre os tratamentos. Não houve interação Ensaios x Tratamentos, havendo uma diferença altamente significativa entre os ensaios. 650 $aBicho da Seda 650 $aCasulo 650 $aSericicultura 653 $aFiandeiro 700 1 $aMARQUES, L. M. Q. 700 1 $aSCARPELLI, E. 700 1 $aABREU, O. C. 700 1 $aABRAMIDES, P. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Rio de Janeiro$gv. 4, p. 139-142, 1969.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
02/03/2016 |
Data da última atualização: |
04/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
TAVEIRA, J. H. Da S.; BORÉM, F. M.; ROSA, S. D. V. F. da; OLIVEIRA, P. D.; GIOMO, G. S.; ISQUIERDO, E. P.; FORTUNATO, V. A. |
Afiliação: |
JOSÉ HENRIQUE Da S. TAVEIRA, UEGO; FLÁVIO M. BORÉM, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, SAPC; PEDRO D. OLIVEIRA, UFLA; GERSON S. GIOMO, IAC; EDER P. ISQUIERDO, UEMT; VALQUÍRIA A. FORTUNATO, UFLA. |
Título: |
Post-harvest effects on beverage quality and physiological performance of coffee beans. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Agricultural Research, v. 10, n. 12, p. 1457-1466, March, 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
During coffee drying, different temperatures applied to the beans with varied humidity content levels can interfere in the membranes integrity, germination, organic acid and carbohydrate content resulting in coffees with distinct flavors. The quality control of the beans will be much more effective the earlier the alterations provoked in the postharvest are detected. This work has an objective to study alternative methods for the dehydration o f the coffee beans using ultra-drying followed by slow drying and its impact on the sensorial quality, chemical composition and physiology. For that purpose, coffee lots were processed by the methods, dry (natural coffee) and wet (fully washed coffee); and sun-dried and machine-dried at a constant 60°C temperature and alternating 60/40°C. The sensory quality of the samples was assessed by the Specialty Coffee Association of America (SCAA) analysis protocol. The sugar, total titratable acidity and the phenolic compound content was also analyzed. The physiological alterations of the coffee beans were analyzed by germination tests, emergence speed index, electrical conductivity and potassium leaching. The temperature of the drying air significantly altered the sensorial quality of the coffee beans. The processing way associated to drying methods causes many physiological alterations with the highest damage observed in the natural coffees. For the first time, we are showing that drying with heated air at 60/40ºC is promising for the fully washed coffee beans, which are more tolerant to dehydration than the natural coffee beans. Conversely, the natural coffee beans were much more sensitive to drying regardless the temperature, with very low performance in the physiological analyses. The drying at the constant 60ºC temperature is inappropriate for the natural coffee as well as for the fully washed coffee beans. In addition, the physiological tests used were shown effective for the early evaluation of coffee beans quality. MenosDuring coffee drying, different temperatures applied to the beans with varied humidity content levels can interfere in the membranes integrity, germination, organic acid and carbohydrate content resulting in coffees with distinct flavors. The quality control of the beans will be much more effective the earlier the alterations provoked in the postharvest are detected. This work has an objective to study alternative methods for the dehydration o f the coffee beans using ultra-drying followed by slow drying and its impact on the sensorial quality, chemical composition and physiology. For that purpose, coffee lots were processed by the methods, dry (natural coffee) and wet (fully washed coffee); and sun-dried and machine-dried at a constant 60°C temperature and alternating 60/40°C. The sensory quality of the samples was assessed by the Specialty Coffee Association of America (SCAA) analysis protocol. The sugar, total titratable acidity and the phenolic compound content was also analyzed. The physiological alterations of the coffee beans were analyzed by germination tests, emergence speed index, electrical conductivity and potassium leaching. The temperature of the drying air significantly altered the sensorial quality of the coffee beans. The processing way associated to drying methods causes many physiological alterations with the highest damage observed in the natural coffees. For the first time, we are showing that drying with heated air at 60/40ºC is promising for the fully ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Processing. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Drying; Germination; Sensory evaluation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140482/1/Post-harvest-effects-on-beverage.pdf
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Marc: |
LEADER 02792naa a2200265 a 4500 001 2039291 005 2016-03-04 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTAVEIRA, J. H. Da S. 245 $aPost-harvest effects on beverage quality and physiological performance of coffee beans.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aDuring coffee drying, different temperatures applied to the beans with varied humidity content levels can interfere in the membranes integrity, germination, organic acid and carbohydrate content resulting in coffees with distinct flavors. The quality control of the beans will be much more effective the earlier the alterations provoked in the postharvest are detected. This work has an objective to study alternative methods for the dehydration o f the coffee beans using ultra-drying followed by slow drying and its impact on the sensorial quality, chemical composition and physiology. For that purpose, coffee lots were processed by the methods, dry (natural coffee) and wet (fully washed coffee); and sun-dried and machine-dried at a constant 60°C temperature and alternating 60/40°C. The sensory quality of the samples was assessed by the Specialty Coffee Association of America (SCAA) analysis protocol. The sugar, total titratable acidity and the phenolic compound content was also analyzed. The physiological alterations of the coffee beans were analyzed by germination tests, emergence speed index, electrical conductivity and potassium leaching. The temperature of the drying air significantly altered the sensorial quality of the coffee beans. The processing way associated to drying methods causes many physiological alterations with the highest damage observed in the natural coffees. For the first time, we are showing that drying with heated air at 60/40ºC is promising for the fully washed coffee beans, which are more tolerant to dehydration than the natural coffee beans. Conversely, the natural coffee beans were much more sensitive to drying regardless the temperature, with very low performance in the physiological analyses. The drying at the constant 60ºC temperature is inappropriate for the natural coffee as well as for the fully washed coffee beans. In addition, the physiological tests used were shown effective for the early evaluation of coffee beans quality. 650 $aChemical composition 650 $aDrying 650 $aGermination 650 $aSensory evaluation 650 $aCoffea Arábica 653 $aProcessing 700 1 $aBORÉM, F. M. 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aOLIVEIRA, P. D. 700 1 $aGIOMO, G. S. 700 1 $aISQUIERDO, E. P. 700 1 $aFORTUNATO, V. A. 773 $tAfrican Journal of Agricultural Research$gv. 10, n. 12, p. 1457-1466, March, 2015.
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